20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого

07.01.2020 Muse Team

Всяка кола има свое лого, което я отличава от останалите марки. То носи в себе си ценностите на своя производител и се характеризира с уникалност и специфичност.
Информирайте се за едни от най-популярните лога и историите, които стоят зад тях.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (1)
20. VOLVO

Основана: 1927 г.

Седалище: Готенбърг, Швеция

Логото на Волво е древен символ, който представлява кръг със стрелка насочена диагонално нагоре и на дясно. „Volvo” всъщност означава “търкалям” на латински и произлиза от латинската дума “volvere”, което значи “да се търкаля”.

Самото име произлиза от компанията, която е произвеждала лагери за автомобилната промишленост.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (1)
19. TOYOTA

Основана: 1937 г.

Седалище: Токио, Япония

Логото на Тойота отразява три елипсовидни кръга, изобразяващи сърцето на клиента в сърцето на продукта.

Двете перпендикулярни елипси в центъра олицетворяват отношенията на взаимно доверие между клиента и марката Тойота. Тези овали се свързват, за да символизират буквата “T” -> Toyota. Пространството на заден фон предполага глобалната експанзия на технологията на Тойота и неограничения потенциал на компанията.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (2)
18. SKODA

Основана: 1895 г.

Седалище: Млада Болеслав, Чехия

Въпреки че на логото на Шкода се гледа като на едно от най-оригиналните и стилистично изчистени лога, авторът все още не е известен.

Черното и зеленото лого, което се използва от 1994 г. насам, дава на марката Шкода голяма степен на оригиналност: черното символизира стогодишната традиция, а зеленият цвят съпътства производствената среда.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (3)
17. ROLLS ROYCE

Основана: 1906 г.

Седалище: Лондон

Логото на Ролс Ройс, съставена от двойно „Р”, ясно символизира марката Rolls Royce и двамата основатели на тази компания за производство на автомобили. През 1884 Frederick Henry Royce започва електро и механичен бизнес. Той прави първата си кола, “Royce” в неговата фабрика в Манчестър през 1904 година.

По-късно той се запознава с Stewart Rolls Charles в хотел Манчестър на 04 май същата година и двамата се договорили, че ще произвеждат автомобили. Клаузата е добавена в договора, уточнявайки се автомобилите да се наричат “Rolls-Royce”.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (4)
16. RENAULT

Основана: 1899 г.

Седалище: Булон -Биянкур, Франция

Първото лого на RENAULT от 1900г. изобразява инициалите на тримата „Братя Рено” -> Луис, Фердинанд и Марсел издълбан на медальон.

През 1906 г. компанията променя своето лого, за да изобрази предния край на колата като зъбно колело. През 1919 г. тя заменя своето лого с изображение на танк, което по-късно през 1923г. компанията отново заменя с лого на решетка и въвежда името на колата Рено и своето лого за първи път. През 1925г. диамант заменя кръга и Рено става „диамантената марка”, както се нарича и днес. През 1946г. марката била национализирана, превръщайки се в „Regie Nationale des Usines Renault.”.

Името е добавено веднага към диамантената марката , която в момента е с жълт цвят. Терминът „Regie Nationale” отпаднал през 1959г. През 1972 г. Рено модернизира своето лого. Дизайнерът Victor Vaserely преработва логото под формата на 3-Д диамант.

През 1992г. то е уголемено и променено, което се смята като крачка напред към прогрес, качество и иновация. През 2004 г. Рено представя нова интерпретация на своето лого, поставено на светложълт фон – символ на качество.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (5)
15. PORSCHE

Създадена: 1931 г.

Седалище: Щутгарт, Германия

Логото на Порше почти се идентифицира с герба на на Щутгарт, който бил издигнат на мястото на конска ферма. Еленовите рога заедно с червените и черни ивици отстрани са част от владенията на Wruttemberg Kingdom.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (6)
14. PEUGOT

Създадена: 1882 г.

Седалище: Sochaux, France
Лъвът, изобразен на логото на Пежо първоначално е разработен за символ на триони (сечива) и стоманени изделия. Той изобразявал трите качества на трионите – здравината на зъбите, гъвкавостта на острието и бързината на рязане.Първоначално предназначено за стоманените изделия, логото било регистрирано през 1858г. и през всичките тези години се свързва с успешно с марката Пежо.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (7)
13. MITSUBISHI

Създадена: 1970 г.

Седалище: Токио, Япония

Трите диаманта в логото на Митсубиши олицетворяват три флотилии на кораб, собственост на създателите на компанията и първата дейност на производителите на „Nippon” .

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (8)
12. MERCEDES-BENZ

Създадена: 1871 г.

Седалище: Щутгарт, Германия

Звездата с три върха определя доминирането на марката върху земята, небето и въздуха. Звездата се появява за първи път през 1909г. в Даймлер.

През 1926 г.към лаврова корона е добавена, за да подчертае Съюза с маркара „Benz”. Сегашното лого с една звезда в кръг се използва за първи път през 1937 година.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (9)
11. LAMBORGHINI

Създадена: 1963 г.

Седалище: Сант`Aгата Болонезе, Италия

Логото на Ламборгини се свързва със зодиакалния знак – Телец (Бик) .

Любовта на Ferruccio Lamborghini към борбата с бикове е показана чрез логото и моделите на Ламборгини получават своите имена от известни бикове. В момента Ламборджини е дъщерно дружество на производителие на коли в Германия Аudi AG, което от своя страна е дъщерно дружество на Volkswagen.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (10)
10. JEEP

Създадена: 1941 г.

Седалище: Охайо, САЩ

Логото на Джип понастоящем представлява предната част на превозното средство. Тя се състои от два кръга, представляващи фарове, а вертикалните линии представляват решетката на предната част на колата. Jeep започва като военен автомобил и по-късно считан за модел на Willys-Overland, така че първоначално не имал лого.

Вероятно най-близкото до Jeep лого се появява през 1963г. Интересното за тази емблема е, че никога не се появила на самата кола. Колата просто има името “Jeep”. Логото се използва предимно за рекламни и маркетингови цели.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (2)
9. JAGUAR

Създадена: 1922 г.

Седалище: Coventry, England

Логото изобразява скачащ ягуар срещу името на компанията. Ягуарът вероятно е замислен с цел да олицетвори скоростта, мощта и бързината на колата. Емблемата „Jaguar” е поставена на предната част на колата.
Колите Ягуар са дело на британския производител на луксозни автомобили. През 1922 г. компанията е основана като „Swallow Sidecar” от двама любители на мотоциклети – Уилям Лион и Уилям Уолмсли, а след това променя името си на Jaguar през 1945 година.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (11)
8. HYUNDAI

Създадена: 1967 г.

Седалище: Сеул, Южна Корея

„Hyundai Motor Company” е южнокорейска компания за производство на автомобили. Техните коли са на разположение в много страни по целия свят. Логото на марката е с овална форма , а буквата „H”, символизиращ Hyundai.
Също така логото е символ на желанието на компанията да се разширява. Овалната форма показва глобалната експанзия на компанията,а наклонената буква “Н” е символ на двама души (дружеството и клиент), които се „ръкуват”.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (12)
7. FORD

Създадена: 1903 г.

Седалище: Dearborn, Michigan

Овалната форма на търговската марка Форд е един от най-известните корпоративни символи в света и се използва в продължение на повече от 50 години.

Последното лого е син овал, което Ford налага през 2003 г. в чест на 100 години от съществуването на компанията. Логото е наименувано “Centennial Blue Oval”.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (13)
6. FIAT

Създадена: 1899 г.

Седалище: Турин, Италия

FIAT е съкращение на „Fabbrica Italiana Automobili Torino” (Италиански автомобилен завод на Торино), основана от група инвеститори. Сегашното лого на марката се състои от главни букви „F-I-A-T”, изписани със сребърни линии. Компанията е основана в Торино на 12-ти юли 1899. Първият завод, открит през 1900 г. в Corso Dante, имал 235 служители, които произвели 24 автомобила. Първият автомобил, носещ марката Фиат е модел 4 HP.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (3)
5. FERRARI

Създадена: 1947 г.

Седалище: Маранело, Италия

Известният символ на Ferrari е черен буен кон на жълт фон, обикновено с буквите SF –„Scuderia Ferrari”.

Конят първоначално е бил символ на легендарния граф Франческо Барака от военновъздушните сили по време на Първата световна война, който го нарисувал върху неговите самолети.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (14)

4. CHEVROLET

Създадена: 1911 г.

Седалище: Детройт, Мичиган

Chevrolet използва за първи път логото си през 1913.

На 3 ноември, 1911 автомобилният състезател и инженер Луи Шевроле станал съосновател на „Chevrolet Motor Company Car” с Уилям Дурант (сваления основател на General Motors) и инвестиционни партньори.
Смята се, че логото било проектирано върху тапет във френски хотел. Други твърдят, че дизайнът е подобен на „швейцарски кръст” , в чест на родината на родителите на Chevrolet.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (15)
3. BMW

Създадена: 1916 г.

Седалище: Германия

BMW означава „Bayerische Motoren Werke”. Фирмата е създадена през 1913 г. и е със седалище в Мюнхен, Германия. Компанията стартира като авиационен производител на двигатели, откъдето идва и логото на компанията. Логото се състои от четири квадранта с променлив бял и син цвят.

Това е всъщност изображение на самолет витлото, на който се върти срещу ясно синьо небе. Логото представлява острие на бяла перка срещу синьото небе. Той отразява произхода на BMW като производител на военни авиационни двигатели по време на Втората световна война.Също така бяло и синьо са традиционните цветове на Бавария.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (16)
2. AUDI

Създадена: 1910 г.

Седалище: Инголстад, Германия
Емблемата на Ауди – “четирите кръга” е една от най-старите за производители на автомобили в Германия. Логото символизира сливането на четирите независими производителите на превозни средства: Audi, DKW, Horch и Wanderer. Заедно с марка NSU, които се присъединяват през 1969 г., тези дружества са корените на днешното AUDI AG.

След Втората световна война името Audi – което е латинската дума за “Слушайте!” – изчезва, но се възражда през 1965 г. с помощта на четирите пръстена като лого. Самата компания е на повече от век. Новото лого, публикувано през септември 2009 г. търпи промени на шрифта, а също и подобрява на 3-измерния аспект на пръстените.

20-те най-известни марки коли и историята на тяхното лого - Muse Creativity студио за реклама и дизайн (17)
1. ALFA ROMEO

Създадена: 1910 г.

Седалище: Турин, Италия

Червеният кръст олицетворява делата на Giovanni Da Rio, който е известен с това, че е бил първият, който изкачил стените на Ерусалим и издигнал кръст там по време на Първия кръстоносен поход.

Другата половина на логото е заета от един човек, който яде змия, която според сведенията ужасява местното население на Милано в началото на V в. сл. Хр.

Източник: obekti.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact

Свържи се с нас.

Свържете се с нас за повече информация
относно нашите продукти и услуги.

Нека поговорим за вашия проект

Свържете се снас и споделете вашия проект и как можем да ви помогнем да го висуализираме с помоща на визуалните изкуства.

Нека поговорим за вашата идея.

Екипа на MUSE можем да помогнем с осъществяването и визуализацията на вашата идея и поглед в бъдещето.

Нека поговорим за съдържание.

Ако имате нужда от създаване на незабравимо визуално съдържание за вашия поек ние ще го създаден.

+359 887 797 331

Contact