Our Blog

Apple – митовете и мистериите за ябълката

Неотдавна консервативният коментатор Глен Бек в САЩ предизвика оживление като успя да свърже прочутото лого с ябълката на Apple със съвсем други неща, като нацистите, хомосексуалността и дори Бенедикт Къмбърбач, разказва Adweek.

Apple - митовете и мистериите за ябълката - Muse Creativity рекламна агенция (1)

Да, става дума за филма „Игра на кодове“ (The Imitation Game), където трите символики се срещат. Сюжетът на лентата за съдбата на хомосексуалния математик през Втората световна война Алън Тюринг накарала Бек да разкрие тайна, която „никой не знаел“ – че ябълката в логото на Apple всъщност е асоциация с известния британски учен, майстор в разшифроването на кодове, Алън Тюринг. Той се самоубива като отхапва ябълка, напоена с цианид.

Истината е, че известната ябълка в логото на Apple не е сложен талисман със скрито значение, а съвсем ясен, опростен дизайн, който бил внимателно замислен на времето. „От Apple са били много умни по отношение на начина, по който развиват логото си“, коментира Питър Медън – основател и президент на брандинг агенцията във Филаделфия AgileCat. „То (логото – б.пр.) е просто, но е много трудно да се достигне до простотата. Тя е брилянтна и това плаши хората (в бизнеса)“, казва той.

Apple се гордее с едно от най-разпознаваемите лога на нашето време. Не е изненада, че се прави своеобразна дисекция на символа, той се изследва и интерпретира, обикновено погрешно. Например чрез асоцииране с историята за Тюринг (погрешно). Има и слух, че дъгата в едно от логата на компанията през годините е свързана с либерализирането на хомосексуалността – също погрешно. Някои дори посочваха, че отхапаната ябълка е връзка с историята за Адам и Ева от Библията.

Да покажеш нещо просто не е плашело Стив Джобс. Ябълката на Apple се появила когато той решил, че оригиналното лого на компанията (с дъвен вид, дело на Роналд Уейн, изобразяващо сър Исак Нютон) е твърде усложнено да се запомни. Затова назначил дизайнерът от Пало Алто, Калифорния, Роб Джаноф. Брифът бил кратък: „Не го прави да изглежда сладко!“. Джаноф представил на Джобс две версии на лого с ябълка, които изработил – с отхапване и без. Съмнявайки се, че хората ще сбъркват ябълката с череша, Джобс избрал това с отхапването.

И това е историята. Без библейско влияние, без разпростряна алегоричност. Въпреки че Apple предмина през множество обновления в маркетинга й в последните 15 години силуетът остава непокътнат.

Apple - митовете и мистериите за ябълката - Muse Creativity рекламна агенция (2)

Източник: manager.bg

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.