ЛОГО ДИЗАЙН Кратко Ръководство

07.03.2020 Muse Team

 

ЛОГО ДИЗАЙН

Кратко Ръководство

Здравейте,
след като разгледахте нашето портфолио е време да отговорим на ГОЛЕМИЯ ВЪПРОС.


КАК СЪЗДАВАМЕ ЗНАК /ЛОГО/?
За да се справим правилно, обикновено разделяме процеса на няколко фази, които да ни насочват какво трябва да бъде свършено и как:

01. КОНЦЕПЦИЯ
Концепцията е фазата в която уточняваме какъв е проблема, който се опитваме да решим визуално и каква е идеята за знака, чрез която ще се опитаме да го решим. Фазата на концепцията борави с идеи, а не образи. Идеите за разликата от образите изискват само въображение. За това всеки има идеи.
02. ПРОУЧВАНЕ
След като имаме по-ясни идеи за това какво искаме да изобразим, пристъпвам към проучване. В тази фаза се опитваме да намерим визуално вдъхновение, което да облече идеите ни в образи. Това помага на визуалната ни памет да се зареди с визуален материал, от който по-късно да се възползваме, докато скицирам.
03. РАЗРАБОТКА
Това е момента на започване да скицираме. Поради добрата подготовка в предишните фази, скицираме многобройни идеи и образи на белия лист.
04. ИЗПЪЛНЕНИЕ
След като преминем през процеса на разработка и подберем най-доброто от скиците, е време да пристъпим към финалното изпълнение. Тук вече даваме на логото финалния му вид и се грижим за техническите особености свързани с начертаването му използвайки професионален софтуер. Накрая на тази фазата имаме знак готов да заеме мястото си във визуалната комуникация на вашия бранд.
Но нека се върнем обратно в началото и да видим, как точно се генерират идеи на практика.

ДУМИ ПРЕДИ ИЗОБРАЖЕНИЯ
Вероятно сте чували фразата “Една картина е равна на хиляда думи”. Има много истина в това твърдение. Всяко изображение или символ е изградено от слоеве от усещания, асоциации и послания.
Поради цялата тази сложност на изображенията, намираме за по-лесно и смислено да започнем с думи, преди да намесим скици и символи в процеса на дизайн. А ето и подхода, който използваме в работата с думи.

01.ЗАДАНИЕТО

  • Опишете, идеята или организацията за която създаваме знак?
  • За какво ще бъде ползван знака и как ще бъде от полза на организацията?
  • Каква е целевата публика на знака – техните интереси и предпочитания?
  • От къде да търсим вдъхновение и да започнем проучването си?

За ваше улеснение, предлагаме втори вариант на въпросите.

  • В кой бранш работи фирмата?
  • Какво я отличава от всички останали?
  • Към каква публика е насочена марката?
  • Как трябва да я възприема публиката й? Ако фирмата беше човешко същество, какъв характер би имала?

Когато имаме подобна информация пред нас, е време да отделим от нея най-важните идеи и ключови думи, които да ни послужат по-нататък в процеса.
Ключовите думи и фрази ще ни помогнат да уточним крайната цел, преди да се впуснем в забавната визуална част на проекта. Така ще имаме ориентир, който да ни помогне да се движим в правилната посока и да превърнем добрите идеи в завършени дизайни.

ГЕНЕРИРАНЕ НА ИДЕИ
Веднъж като имаме заданието пред себе си и сме отделили ключовите думи и фрази от него, сме готови да започнем генерирането на свежи идеи, които по-късно да превърнем във знаци. За това генериране използваме техниката, наречена “мисловна карта”, която да ни помогне да развихрим въображението си в търсене на интересни асоциации изведени от ключовите думи на заданието. 
Този процес отнема няколко дни в зависимост от заданието и сложността на темата.

ПРОУЧВАНЕ И ВДЪХНОВЕНИЕ
Вече обсъдихме, че дизайнът е дисциплина на решаване на проблеми. За това ние като дизайнери е нужно да търсим вдъхновение от всеки аспект на живота. Богатата обща култура е нещото, което ще различи един добър дизайнер от един страхотен дизайнер. Тя би ни позволила да имаме по-широк диапазон от проекти над които можем да работим и да предлагаме по-интересни решения на проблемите, както се вижда от нашите проекти. Но как да обогатим културата си в сферата, за която създаваме знак? Тук се намесва проучването и вдъхновението. Веднъж, като сме измислили няколко концептуални посоки, над които да работим, сме готови да започнем да събираме визуален материал, който да ни послужи за вдъхновение. Този материал се организира в така нареченият Moodboard или дъска за вдъхновение. Функцията на документа е да заредим визуалната си памет с полезни източници на вдъхновение, които да ни помогнат при процеса на скициране и търсене на визуални решения.
Процеса по създаване на Moodboard документа е също толкова важен, колкото крайния резултат. Той ни помага да организираме образите, които сме събрали и да ги заредим във визуалната си памет.
Също така, много често moodboard-a сам по себе си е продукт, който продаваме на клиента – този документ показва начина ни на мислене и търсене на решение. Той може да бъде използван от други дизайнери, както и от клиента, в търсене на нови посоки и решения. За това е хубаво да се стремим да създаваме дъските си за вдъхновение, така че да бъдат разбираеми и удобни както за нас, така и за други хора.
Пример за Mood board: https://99designs.com/blog/tips/how-to-create-a-mood-board/
Веднъж когато имаме дъска за вдъхновение и сме я запълнили с интересни материали, е хубаво да им обърнем още малко внимание и да се опитаме да анализираме и изведем най-важното от тях. Това ще помогне не просто да “видим” материалите, а да ги разберем.
Разбирането се постига чрез скициране и изучаване. Това е първото ни сблъскване със някаква форма на скициране, което ще ни помогне да загреем и да се поразкършим, преди да се изправим пред белия лист.
Създаването на moodboards отнема няколко дни до седмица в зависимост от заданието и сложността на темата.

СКИЦИРАНЕ НА ХАРТИЯ
След като сме минали процеса на проучване и анализ, обикновено ръцете ни сърбят да започнем да скицираме свободно. Време е да се позабавляваме на хартия и да видим какви образи ще се появят. 
Този процес отнема няколко дни до седмица в зависимост от заданието и сложността на темата.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СИМВОЛА
И ето, след дългия процес на скициране и подбор, вече сме готови да скочим в професионалния софтуер, където да изпълним финалната версия на знака. Тук е момента да изчистим всички дребни технически детайли и да накараме знака да изглежда страхотно, независимо при какъв размер и на каква медия ще го ползваме. Тъй като сме свършили много от трудната работа предварително, от тук нататък най-вероятно ни очаква приятна работа.

И с това приключваме с общия преглед на процеса на създаване на един знак.

Свържете се с нас на посочените контакти по долу за конкретна оферта.

 

Contact

Свържи се с нас.

Свържете се с нас за повече информация
относно нашите продукти и услуги.

Нека поговорим за вашия проект

Свържете се снас и споделете вашия проект и как можем да ви помогнем да го висуализираме с помоща на визуалните изкуства.

Нека поговорим за вашата идея.

Екипа на MUSE можем да помогнем с осъществяването и визуализацията на вашата идея и поглед в бъдещето.

Нека поговорим за съдържание.

Ако имате нужда от създаване на незабравимо визуално съдържание за вашия поек ние ще го създаден.

+359 887 797 331

Contact