Our Blog

Рекламите променили света – част III

Обикновено рекламата се смята за успешна, когато води до нови печалби. Но, истинските легенди в този бранш са тези, които успяват да променят мисленето на поколения.

И днес ще ви разкажем историята на две от тях.

Вижте и първите две части от поредицата: Рекламите променили света – част I и част II.

 Julkort

Водка Absolut. Също както диамантения гигант DeBeers, за който ви разказахме в част I на поредицата, водка Absolut буквално създава с рекламата си пазар, който преди това не съществува.

През 1981 г. Absolut представя познатата си рекламна кампания, която продължава да привлича вниманието вече три десетилетия. Кампанията използва изчистени изображения, в които се акцентира върху особената, оригинална форма на бутилката на Absolut и думата „абсолютен”.

В наши дни продажбата на водка е колосален бизнес. Но преди тази реклама на Absolut водката, като алкохолно питие, почти не е популяризирана и не е имало индустрия за продажба на тази напитка.

Успехът на Absolut се дължи на осъзнатото разбиране, че водката е алкохол, чиито вкус е трудно различим за масовите потребители от останалите видове водка. Затова марката решава да изтъкне не вкуса, а описанието и опаковката.

 Рекламите променили света - част III - Muse Creativity студио за дизайн и реклама (2)

Момиченцето с маргаритката. Американската политическа реклама е колосална, мултимилионна индустрия, която решително определя изхода от предизборните битки. Десетки кампании в нея са действително ефективни, но няма наложила се като символика за политическа реклама в Америка от тази с момиченцето с маргаритката.

Черно-бял кратък тв филм представя малко момиченце с маргаритка, което брои листенцата на цветето насред поляна. В един момент камерата се приближава към лицето на момиченцето и в окото му се отразява атомната бомба. След това глас зад кадър призовава американците да гласуват за кандидат-президента Линдън Джонсън, „защото залогът е твърде голям”.

Тази реклама е излъчена в ефир само веднъж, но специалистите единодушно я определят като една от най-помнените в историята на американската политическа агитация. Това отбеляза преди време американският професор и специалист в областта на маркетинга Катрин Дженсън Уайт.

Рекламата с момиченцето с маргаритката смразява кръвта. Тя предизвиква взрив от емоции във всички американски родители. Мнозина я смятат за нечестна. Видеото до голяма степен определя появата на съвременната атакуваща реклама, коментира Би Би Си.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.